Щраусова Ферма - OstrichFun.com

ФЕРМА ЗА ЩРАУСИ - гр. Долна Баня

Стрии

Как се стига до тях и къде е решението?


Кожата

Всяка жена се стреми да изглежда безупречно, но има редица проблеми и заболявания, които пречат на това. Един от тези проблеми са стриите. Стриите са козметичен дефект, който възниква в резултат на увреждане на вътрешната тъкан. Човешката кожа е изградена от епидермис, дерма и хиподерма, които са свързани помежду си със съединителна тъкан, в която има колагени и еластини. Напукването на колагените и еластините поради разтягане или друг фактори се изразява в поява на стрии. Най-често стриите се появяват при бременност (особено между четвъртия и шестия месец), заболявания на ендокринната система, хормонални проблеми, резки промени в теглото. Рискова е и тийнейджърската възраст, защото тогава настъпват много промени в тялото на подрастващите. Дори и слабите хора не са застраховани срещу появата на стрии. При стрес например се влошава кръвоснабдяването на кожата и в резултат се намалява еластичността на подкожния слой. Стриите засягат най-често гърдите, коремната област, горната част на ръцете и бедрата. Не бързайте да се отчайвате, защото стриите не са сериозно заболяване и могат да изчезнат с течение на времето. Все пак в някои случаи, голямата им разпространеност по тялото може да е индикация за Синдром на Кушинг или други заболявания на надбъбречните жлези.

При появата на стриите цветът им зависи от цвета на кожата ви-в началото може да са розови, червеникаво-кафяви, кафяви или тъмнокафяви и с течение на времето придобиват сребрист цвят. Там, където са се появили стрии, кожата изглежда изтъняла и е мека на допир. След като са се появили е добре да започнете да ги лекувате възможно най-рано. Когато стриите покриват голяма част от тялото ви, най-добре е да се консултирате с лекар, който да ви помогне да изясните причините за появата им и съответното лечение. Най-много изследвания са направени, когато те все още са в начален етап т.е. когато са червени или лилави и най-лесно се поддават на лечение. Важно е да знаете, че има 3 слоя – епидермисът е горният слой, дермата е средният, а подкожният слой е най-отвътре. Дермата отговаря за еластичността на кожата.

Генетичните фактори, включително наследствени проблеми със съединителната тъкан, също оказват влияние. Но основната причина за появата им така и не е установена. Все пак ако майка ви например ги има, вие също вероятно ще ги имате.

Въпреки че се появяват главно при жени, мъжете също могат да имат стрии. Стрии могат да се появят и когато се използват кремове за кожата, които съдържат стероиди, повече от няколко седмици или се приемат орални кортикостероиди в продължение на месеци или повече. Все пак стриите се появяват по-често при жените, отколкото при мъжете и повече при белите, отколкото при азиатките или при чернокожите жени.

Средства за защита от стрии

Стриите засягат около 90% от жените и е много трудно да бъдат премахнати. След като вече преминат от начален стадий (когато са червени или лилави) в по-късен (когато станат бели или сребристи и има големи вдлъбнатини) лекуването им се превръща в истинско предизвикателство.

Може да се каже, че превенцията е най-доброто лекарство. Трябва да се стремите да избягвате бързо увеличаване или намаляване на теглото. Най-добре е да поддържате нормални за възрастта и височината килограми. При бременност или хормонални проблеми, кожата трябва непрекъснато да се овлажнява. Тя става много по-еластична, когато е хидратирана. Ако имате стрии не е нужно да се подлагате на сериозно лечение. Има различни начини за лечение, но с нито един от тях те не изчезват напълно. Сред най-известните методи са: третиноин крем, лазерна терапия, фракционна фототермолиза (използва светлинни вълни, които да възстановят растежа на колаген и еластин), микродермабразио и други.

Друг начин за лечение, който се оказва доста ефикасен, е щраусовото масло. То е познато от древността, още от времето на Клеопатра. Използвало се е в Египет, Рим и Африка. Щраусовото масло има високо съдържание на Омега 3, 6 и 9, действа омекотяващо и хидратиращо на кожата. В миналото се е използвало при изгаряния, дерматити, лишеи, екземи, псориазис, суха кожа, суха коса и др. Важно е да знаете разликата между щраусовото масло и ему маслото. Те са еднакви на външен вид и постигат еднакви резултати. Все пак концентрацията на полезни вещества е значително по-висока в щраусовото масло. То е отлично средство за борба именно със стриите. Почиства добре кожата, позволява да се запази плътността и еластичността й, като стимулира производството на колаген. Абсорбира се бързо и лесно от кожата, защото е натурален продукт.


Прочети повече информация за щраусовата мас